Canon G1x Mark II – Un compact bun la toate [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
01 10. 2014

Aparatele foto compacte au murit suficient cât să fac loc unora serioase, de folosit cu plăcere și cu rezultate bune. Acesta e cazul lui Canon G1x Mark II, un aparat compact premium cum nu prea se fac.

Pe lângă dotările tehnice ale aparatului Canon G1x Mark II, vine și într-un pachet premium în ediție specială. Așa a ajuns și la noi la redacție. Primești o husă specială de protecție, pe care scrie „Canon”, primești un vizor electronic cu propria lui husă și ai o curea de mână pentru când vrei să ții aparatul cât mai aproape, dar și cât mai manevrabil. Este a doua generație a unui produs bun Canon, iar noutățile sunt binevenite.

Introducere Canon G1x Mark II

Canon G1x Mark II are un senzor de 12 megapixeli cu o dimensiune de 1,5 inci. Spre comparație, cele mai bune aparate foto compacte de la Sony au senzor de un inci. Cu cât este acesta mai mare, cu atât pixelii vor capta mai multă lumină și acesta va fi marele plus în condiții de luminozitate scăzută.

Mie nu mi-a plăcut designul primului Canon G1x, părea neuniform și neinspirat. Au fost rezolvate aceste aspecte la Mark II. Metalul negru mat din care iese puțin în evidență gripul comod sunt completate foarte bine în designul aparatului de un obiectiv robust, cu inele de focalizare și ajustare a diafragmei precis și cu o aderență bună. Atât ar fi de apreciat în construcție, căci de criticat am găsit spațiul din fața sticlei. Între primul strat de sticlă și marginea obiectivului există un spațiu de cam jumătate de centimetru prin care vezi arcul responsabil de acoperirea lentilei. Este o zonă expusă direct prafului și altor elemente care n-au ce căuta în obiectiv.

Cât privește caracteristicile tehnice ale obiectivului, acesta are un zoom 5x cu o diafragmă de f/2.0 până la f/3.9 pe o plajă focală de 24-120mm (în format 35mm). Obiectivul obține un maxim de sharp abia după f/4, dar seara sau noaptea se va dovedi un mare plus diafragma mare pe care o are la unghi larg. Am fotografiat timp de trei zile la Balkanik Festival, într-o atmosferă cu puțină lumină sau cu surse puternice de iluminare. Am apreciat cât de bine arată pozele JPG, dar mai ales cât de bine reproduce detalii în contra lumină și detaliile dintr-o perdea de fum, spre exemplu. Ca la multe alte compacte trebuue spus însă că procesarea fotografiilor RAW nu aduce prea multe beneficii, poate doar să obțină o luminare cu o treaptă mai bună, dar asta poate genera banding sau noise în exces în anumite zone.

Canon G1x Mark II are o autonomie foarte bună, eu ajungând și la un maxim de 250 de poze JPG+RAW, fără a filma însă. M-am folosit de sincronizarea pozelor prin WiFi, funcționalitate foarte bună, dar Canon are una dintre cele mai urâte aplicații. Nu excelează nimeni, dar alți producători au o implementare mai bună.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Canon G1x Mark II/”/]

Canon G1x Mark II mai are și un ecran de 3 inci tactil cu o rezoluție de peste un milion de puncte. Acesta e și rabatabil, putându-l întoarce la 180 de grade sau înclină în prelungirea aparatului pentru un plus de mobilitate. Sunt oameni care nu apreciază o astfel de dotare, ia din plăcerea fotografiatului sau încurc. Se poate, ține de gusturi, dar acel ecran este excelent când trebuie să schimbi punctul de și când trebuie să fotografiezi ceva situat mai jos sau trebuie să ridici aparatul pe deasupra oamenilor.

Canon G1x Mark II – Puncte pro

Este unul dintre cele mai arătoase și ergonomice aparate foto compacte, cu un grip bun și un obiectiv pe care poți controla rapid diafragma, când ai nevoie. Aduce puțin cu un aparat retro, dar acolo unde ar avea nevoie.

Ecranul de 3 inci are o rezoluție bună, e tactil și rabatabil. Practic, confortul de pe un telefon în spatele unui senzor foarte bune pentru un aparat compact. Ecranul rabatabil e util când filmezi sau fotografiezi la unghiuri nu tocmai comode.

Fotografiile produse cu Canon G1x Mark II sunt utilizabile până la ISO 3.200 și asta e o veste bună. Produce unele dintre cele mai reușite JPG-uri (în gama asta de produse) și reproduce foarte bine detaliile. De asemenea, sistemul de autofocalizare este rapid și eficient, ratând puține cadre chiar și în condiții de luminozitate scăzută.

Canon G1x Mark II – Puncte contra

Partea de protecție a lentilelor se retrage în corpul obiectivului, dar expune componentele interne ale acestuia.

Înainte ca ecranul să fie rabatabil, trebuie să îl desprinzi din sistemul de prindere. Asta se face cu un mic șoc care poate aduce mișcare nedorită într-un videoclip, așa că ține cont de asta înainte să te apuci.

Sunt destul de puține opțiuni în meniu, cumva în contradicție cu ceea ce aparatul oferă. Lipsa lor nu ar fi o problemă, dacă nu ar fi unele utile. Poți însă să le ajustezi din meniul rapid, iar cu această discrepanță ar trebui să te obișnuiești înainte să folosești zi de zi aparatul.

Concluzie Canon G1x Mark II

Canon nu este singura companie care să ofere aparate compacte premium, iar diferența dintre acesta și Sony ar fi senzorul mai mare și modul în care fiecare gestionează imaginile. Am apreciat designul, construcția și calitatea fotografiilor realizate cu Canon G1x Mark II și se poate dovedi cel mai bun aparatul pentru cineva care nu vrea să care echipamente grele sau o unealtă utilă pentru un fotograf care are nevoie de ceva mai portabil pe lângă echipamentul pro.

Mostre foto din Canon G1x Mark II

Aceste fotografii au fost procesate din RAW cu Lightroom